Vreau o relație reușită!

Robin Prior povestește că au fost trei voci care i-au influențat relațiile și anume: impulsul fundamental, geneticimpulsurile și imboldurile lui. Apoi, ce a învățat să creadă despre el însuși, despre lumea în care a crescutintelectul și bunul simț. El spune că toți dispunem de ele.

couple-cute-fashion-326582

Relațiile reușite au de-a face cu tendințele genetice și instinctive, deținerea de convingeri, valori, imaginea de sine și un nivel al bunului simț.

Într-un cuplu este nevoie de două persoane. Fiecare dintre ele vine cu propria istorie de viață, propriile credințe, automatisme și viziune despre relații. Persoanele din cuplu au nevoi, așteptări, sentimente, de cele mai multe ori diferite. Este o artă să îmbini caracteristicile enumerate și să iasă o relație fructuoasă.

Ființa noastră continuă prin altă ființă și anume partenerul nostru. Cei mai mulți doresc o continuare și mai profundă, referindu-mă la copii.
Gândindu-mă la omul primitiv și comparând-ul cu omul modern, găsesc diferențe considerabile. Omul primitiv se baza în mare măsură pe instinct. El creștea, își asculta mesajele corpului (hormonii îi dictau ce să facă), își găsea partener/ă în proximitate si concepeau urmași.
Omul modern își pune mai multe întrebări și nu se lasă mânat numai de instinct. Cogniția bate instinctul, iar de aici lucrurile se complică.

Bărbatul trebuie pus în valoare pentru calitățile lui de vânător, femeia pentru calitățile ei de mamă.

Cheia unei relații reușite este de a ne cunoaște propriile voci interioare, dar și pe ale partenerului, și a le face pe toate șase să cânte armonios împreună. Robin Prior

Am pomenit mai sus despre omul primitiv. El avea nevoie de teritoriu, proprietate, încredere că descendenții lui vor fi îngrijiți și nu în ultimul rând de siguranța paternității

Femeia se confrunta cu nevoia de protecție, siguranță, adăpost și gene puternice pentru copii. Cu toate că specia umană a evoluat, nevoile au rămas la fel de primitive la bază.

Bărbatul și femeia au nevoi diferite după cum am observat, dar minunea constă în faptul că acestea se pot satisface lesne de către sexul opus.

Să aruncăm o privire la programarea genetică pe care o avem. Testosteronul are rolul de a dezvolta masa musculară, de a influența gândirea, de a crește apetitul sexual. De asemenea, agresivitatea este mai accentuată. Ai ghicit, este hormonul specific bărbaților!

La polul opus, se găsește oxitocina. Ea este răspunzătoare pentru stimularea nașterii copiilor și are efecte pozitive în ceea ce privește relația, îngrijirea și hrănirea. În fiecare femeie se remarcă aceste caracteristici.

Am luat o pauză de la scris și m-am uitat pe geam. Am zărit un cuplu care mergea pe stradă. El ținea mâna stângă  pe umerii ei și cu mâna dreaptă îi încălzea mâinile, fiind frig. Uite protecția despre care vorbeam! Este doar un gest, dar acesta le urmează pe celelalte mai mari.

O relație reușită are nevoie de doi parteneri disponibili și maleabili, deschiși către nou, căci orice persoană este un univers unic.

 

Psiholog Roxana Ionescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: