Cooperarea sexelor – Alfred Adler

Războiul între sexe dintotdeauna a existat şi a influenţat cursul istoriei. Desigur, în trecut nici nu se putea discuta despre obţinerea unei egalităţi dintre sexe, acum acest fenomen este posibil, dar totuşi mai sunt culturi şi naţionalităţi care în contiunuare consideră femeia inferioară bărbatului.

 În cartea scrisă de Alfred Adler “Cooperarea sexelor”, psihanalistul punctează şi aduce argumente valide cu privire la punctul de vedere al celor 2 sexe. După lecturarea acestei cărţi mi-am dat seama că societatea din acest punct de vedere nu a evoluat foarte mult. Dacă cartea n-ar fi fost scrisă cu un secol în urmă, aş fi spus că este scrisă de un tânăr psiholog din prezent. Toate problemele ce existau cu un secol în urmă, din păcate, continua să existe şi în prezent.

În continuare aş vrea să vă transmit câteva idei care mi-au plăcut şi pe care le consider  importante, utile pentru cultura noastră generală.

 

  • Dominaţia masculine nu a fost o stare naturală, ci a devenit necesară numai în decursul luptei continue cu popoarele învecinate, când barbtului i-a revenit un rol semnificativ de care s-a folosit până la urmă pentru acapararea definitivă conducerii. Mână în mână cu asta au mers şi dezvoltarea proprietăţii private şi dreptul de moştenire ca fundament al preponderenţei masculine…
  • Tranziţia de la matriarhat la patriarhat a fost precedată de o mare luptă. La început, bărbatul într-adevăr nu avea privilegiile pe care astăzi îi place să le prezinte ca fiindu-i date de la natură, ci a trebuit să lupte pentru ele. O bună descriere în detaliu a acestei evoluţii poate fi găsită în lucrarea lui August Bebel ( 1885) , Femeia şi socialismul.
  • Mulţi se tem să intre în relaţii de iubire. Periculos e că a devenit îndatorirea bărbatului să-şi demonstreze masculinitatea în toate circumstanţele , chiar şi prin viclenie, prin “cucerire”. Asta distruge receptivitatea şi încrederea în iubire. Don Juan este, fără îndoială cineva care nu se crede suficient de bărbat şi, astfel, caută permanent în cuceririle sale noi dovezi în acest sens. pexels-photo-413979.jpeg
  • Atunci când un băiat întâmpina dificultăţi în realizările lui, găseşte ajutor mai întâi în recunoaşterea acestora ca neplăceri generale, îşi păstrează echilibrul psihologic şi poate să-şi vadă în continuare de treabă. O fată într-o astfel de situaţie nu aude altceva, inclusiv din neliniştea propriei ei inimi, decât “mi se întâmplă fiindcă sunt doar fată”- şi ajunge cu uşurinţă să-şi considere eforturile inutile. Sufletul uman nu poate să găsească adăpost în asemenea depreciere de sine.
  • Mai mult, ambele sexe, cu o foarte tulburătoare prudenţă şi cu o frică intensificată, se confruntă ca duşmani, sfidându-se unul pe altul şi temându-se pentru propria înfrângere.
  • Nu trebuie niciodat să judecăm sau să excludem o fiinţă umană pentru că are în spate o viaţă de familie nefericită.
  • Căsătoria este, de fapt, o îndatorire; are propriile reguli şi legi; nu putem să alegem o parte şi să ne ferim de celelalte fără să încălcăm eterna lege de pe suprafaţa acestui pământ, cooperarea. 
  • A-i iubi pe amândoi înseamnă a nu-l iubi pe niciunul.
  • Câteodată gura minte sau capul nu înţelege; însă funcţiile corpului spun întotdeauna adevărul.

În concluzie aş vrea să accentuez faptul că în această carte este descris mult mai detaliat dezvoltarea şi viziunea  celor două sexe atât din punt de vedere psihologic, cât şi din punct de vedere al evoluţiei. Adler nu doar redă problemele atestate, dar are şi soluţia: cooperarea.

 

Studentă la psihologie Irina Sterpu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: