Tu ce mecanism de apărare folosești?

pexels-photo-708392Ţi s-a întâmplat vreodată să ştii că în vitorul apropiat urmează un examen important la şcoală/ facultate sau o prezenare semnificativă la lucru? În loc să treci la treabă, îţi aduci aminte că trebuie să faci curat în casă, să faci shopping sau deodată ţi-ai amintit că ai uitat să priveşti ultima serie din serialul tău preferat.

Ei bine, totul are o explicaţie. Toate aceste acţiuni pe care le intreprindem şi care par a fi iraţionale, de fapt, sunt rationale şi bine gândite de Eul nostru. Acesta a elaborat un set de mecanisme care are ca scop să ne apere psihicul şi să nu deviem de la comportamentul normal. Acest set are o denumire specială: mecanismele de apărare ale Eului.

Mecanismele de apărare sunt acele procese care au ca scop protecţia Eului împotriva dorinţelor instinctuale.

Ce ar însemna asta ?

Apariţia unei dorinţe care nu poate fi satisfăcută din anumite motive are consecinţă frustrărea şi anxietatea, astfel  “… Eul încearcă să rezolve conflictele apărute între Id, SupraEu şi realitate, protejând persoana de anxietatea generată de aceste conflicte… Mecanismele de apărare ale Eului nu sunt utile sau inutile în sine. Eficienţa lor este dată de momentul şi durata folosirii lor. Astfel, negarea defensivă poate ajuta persoana care tocmai a suferit o traumă să îşi ţină sub control emoţiile negative extreme de intense; prelungirea utilizării negării poate duce însă la incapaciatatea integrării evenimentului traumatic în viaţa persoanei, cu impact negativ asupra adaptării viitoare a acesteia.” (David,D.2006. pag.31-32)

În continuare voi da câteva exemple de mecanisme de apărare. Aceste exemple sunt inspirate din carte lui Daniel David, “Psihologie clinică şi psihoterapie” :

  • Negarea defensivă: refuzul de a accepta ce s-a întâmplat.

O persoană căreia i-a murit cineva apropiat refuza să creadă şi continuă să se comporte ca şi cum celălalt ar fi încă în viaţă.

  • Regresia: reîntoarcerea la o etapă anterioară de dezvoltare.

Un adult care tocmai a aflat că nu a promovat examenul de licenţă se aşază pe jos şi începe să plângă.

  • Proiecţia: atribuirea propriilor trăsături unei alte persoane.

O persoană care nu a reuşit să îşi argumenteze punctul de vedere susţine că interlocutorul său este prost.

  • Raţionalizarea: pentru a apărea într-o lumină favorabilă, este oferită o justificare raţională în locul adevăratului motiv.

Un angajat concediat din cauza incompetenţei va susţine că, de fapt, nu l-a plăcut şeful său.

  • Sublimarea: impulsurile inacceptabile sunt transformate în manifestări acceptabile social.

O persoană îşi va manifesta impulsurile agresive practicând sporturi violente.

Acestea sunt doar câteva dintre mecansimele de apărare existente. Cert este faptul că fără ele, psihicul nostru demult ar fi cedat. Aceste mecansime încă o dată denotă unicitatea şi măiestria creării fiinţei umane. Totul e realizat logic şi cu un scop bine definit.

 

Irina Sterpu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: