Cel mai cunoscut înotător cu ADHD

pexels-photo-207653Jim Carrey, Michael Phelps, Justin Timberlake, Adam Levine, Simone Biles, Jim Caviezel, Ryan Gosling. Nu e o simplă enumerare de personalităţi, ci ele au ceva în comun. Acel „ceva” se numește ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) sau Tulburare de Hiperactivitate cu Deficit de Atenţie.

 Ce înseamnă această tulburare?

Cum se manifestă şi cum aceasta chiar te poate ajuta să devii un om de succes?

Conform “Manualului de diagnostic şi statistică pentru tulburările mentale “ (DSM – IV),  ADHD este o tulburare ce afectează comportamentul şi atenţia persoanei, în special al copilului. Pentru a fi diagnosticat cu ADHD, minim 6 simptome trebuie să fie indetificate  până la vârsta de 7 ani sau în anii de şcoală elementară.

Specialiştii din domeniu susţin că motivul dezvoltării acestei tulburări ar fi factorii genetici şi cei de mediu (Comings,D.E., et al.2005).

Care este cauza deficitului de atenţie?

”Studiile preliminare arată activitate EEG alterată în timpul unei sarcini legate de atenţie, cu creşterea activităţii corticale lente (în special în ariile frontale) şi scăderea activităţii corticale rapide.” (Iancu, M. 2007) Mai exact, un rol esenţial în dezvoltarea acestei tulburări îl are lobul frotal. Lobul frontal este răspunzător de activităţile noastre intelectuale. Acesta ne ajută să ne concentrarăm pe anumite sarcini, are rol de inhibiţie şi de comunicare. Inhibiţia se referă la controlul impulsurilor, astfel cei diagnosticaţi cu ADHD au un nivel scăzut de inhibiţie , acesta însemnând că cei diagnosticați cu ADHD foarte greu îşi controlează impulsurile, comportamentul, gândurile, ceea ce determină lipsa de atenţie şi conduita hiperactivă.

În continure puteţi citi câteva dintre criteriile specific celor diagnosticaţi cu ADHD  ( DSM-IV, 2003) :

 • Este capabil adesea de a da atenţia cuvenită detaliilor ori face erori din neglijenţă în efectuarea temeleor şcolare, la serviciu sau în alte activităţi;
 • Adesea are dificultăţi în susţinerea atenţiei asupra sarcinilor sau a activităţilor de joc;
 • Adesea pare a nu asculta când i se vorbeşte direct;
 • Adesea are dificultăţi în organizarea sarcinilor şi a activităţilor;
 • Adesea este uşor distras de stimuli irelevanţi;
 • Adesea se joacă cu mâinile sau cu picioarele sau se “fîţâie” pe scaun;
 • Adesea răspunde înainte ca întrebările să fi fost complet formulate;
 • Adesea evită, are aversiune, nu este dispus să se angajeze în sarcinile care necesită un efort mental susţinut (cum ar fi efectuarea temelor în clasă sau acasă).

Acest comportament îi diferenţiază pe copiii diagnosticaţi cu ADHD faţă de alţi copii. Deoarece le este greu să-şi controleze impulsurile, ei devin o problemă greu de soluţionat pentru profesori şi părinţi care mereu le reproşează şi se enervează des pe ei. Din acest motiv, copiii cu ADHD se simt tot mai izolaţi şi sunt şi victime ale fenomenului de bullying școlar, ceea ce-i face să sufere mult.

Un astfel de caz a fost Michael Phelps, cel mai cunoscut înotător din lumea sportului. Într-un interviu dintre mama lui, Debbie Phels, şi Judy Dutton, este menționat faptul că Michael avea un comportament hiperactiv la şcoală, întrucât mama lui a fost rugată să vină de câteva ori în cabinetul directorului. Astfel înotul a devenit colacul de salvare atât pentru Michael, cât şi pentru familia lui. Înotul îi ocupa tot timpul şi toată hiperactivita şi atenţia era concentrată pe acest sport care, într-un final, l-a adus în lumea celebrităţilor.  Şi acesta este doar un exemplu, iar lumea e mare.

Pentru a înţelege mai bine simptomele enumerate mai sus, vă propun vizioanrea unui video scurt, astfel încât să îmbinăm teoria cu practica.

Vizioanare plăcută!

Irina Sterpu

Bibliografie:

 1. Romila,A., Popa,. M. 2003. Manualului de diagnostic si statistica pentru tulburarile mentale (DSM – IV). Editura Asociatiei Psihiatrilor Liberi din Romania. Bucuresti.
 2. Comings,D.E., Chen, T.J.H., Blume, K., Mengucci,J.F., et al. 2005. Neurogenetic interactions and aberrant behavioral co-morbidity of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD): dispelling myths.  Theoretical Biology and Medical Modelling 2005, 2:50
 3. https://www.emcb.ro/article.php?story=20070911153726251
 4. https://www.additudemag.com/michael-phelps-adhd-advice-from-the-olympians-mom/

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: