Hai să vorbim

—Bună! Ce faci?

Bine.

Despre ce vorbim când ne întâlnim?

Despre ce am mai trăit, ce am mai văzut, ce ne-a mai bucurat, ce ne-a mai supărat, ce ne-a mai agasat?

Despre ce avem sau n-avem? Despre ce vom avea cândva sau nu vom avea vreodată?

Despre ce vorbim?

Hai să vorbim despre “noi”. Fiecare pentru el însuşi, pentru ea însăşi. Ne întâlnim adesea şi vorbim despre “nimic”. Fugim de intimitate şi ne ascundem  în răspunsuri  de tip “bine”, “sunt obosit/ă”, “sunt ok”, dar în acelaşi timp ne dorim relaţii bune, prieteni.

Ţi s-a întâmplat vreodată să spui că eşti “obosit/ă” din  reflex, din obişnuinţă? Ca un scut : “nu vreau să îţi spun cu adevărat ce mă preocupă sau ce mă bucură că oricum nu mă vei asculta şi atunci ce rost are?”.

 Îţi sună cunoscut?

Mereu m-am întrebat de ce întrebăm pe cineva “ce faci?” dacă nu avem timp sau spaţiu să auzim şi răspunsul. Poate aşa am fost învaţaţi că e frumos, însă mi se pare mult mai autentic doar să saluţi dacă tu ştii deja că nu poţi fi disponibil să asculţi şi răspunsul.

Altfel este doar un “ce faci? pa pa pa”…

Pentru a sta de vorbă este nevoie de timp, este nevoie de două sau mai multe persoane care să fie dispuse nu numai să vorbească, ci să şi asculte. Pentru a avea o conversaţie benefică, implică ascultarea celuilalt, însoţierea acestuia prin limbaj nonverbal şi contact vizual. De multe ori îl “ascultăm” pe celălalt, având în minte doar “ce urmează să spun eu”, aici se pierde beneficiul unei conversaţii.

Avem nevoie de relaţii sănătoase, acestea ne bucură sufletul şi ne putem împlini multe nevoi afective. Este important să ne poziţionăm sănătos faţă de celelalte persoane.

Este posibil să nu ştim cum şi ce înseamnă sănătos pentru noi, însă putem învăţa!

Ne uităm în primul rând la noi şi aflăm ce ne place, ce nu ne place, care este bucata proprie din această relaţie şi cum mă pot exprima, astfel încât conversaţiile să devină hrănitoare.

Îţi sugerez să faci un exerciţiu: timp de o săptămână fii atent/ă la conversaţiile pe care le ai cu cei din jurul tău, cât de scurte sau lungi sunt? cine vorbeşte mai mult? care este subiectul principal? cum te poziţionezi faţă de cel din faţa ta? Dar el/ ea faţă de tine?

Este important să ne dăm seama că tonul este dat de ambii parteneri de conversaţie.

Aşa că dacă simţi că nu te afli într-o conversaţie constructivă poţi face tu primul pas în acea relaţie.

În următoarea perioadă, doar observă ce se întâmplă, vei afla multe lucruri interesante despre modul tău de relaţionare. Apoi, acordă timp pentru exersare, astfel încât să te bucuri de schimbare.

Succes!

Psihoterapeut Ioana Cunicel

Reclame

  Un gând despre „Hai să vorbim

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: