O altă lume – autismul

People with autism are not ill or broken, they just have an unique view of the world.

Cu toţii suntem diferiţi şi vedem lumea altfel. Din punct de vedere al fizicului, ne diferenţiem prin înălţime, culoare părului, a ochilor sau a pielii. La nivelul interiorului nostru ne deosebim de ceilalţi prin cultura pe care o avem, hobby-urile noastre, caracterul, fricile, personalitatea sau comportamentul nostru. E normal să ne deosebim unul de celălalt, aşa a fost concepută ideea de existenţă umană. Totuşi, nu odată am observat că unii dintre noi reacţionăm în mod atipic la anumite întâmplări ce ar părea să fie normale şi obişnuite pentru cei din jurul nostru.

Un astfel de comportament şi reacţie au o explicaţie. Este vorba despre tulburarea din spectrul autist. Mulți am auzit despre autism, dar puțini dintre noi cunoaștem cu exactitate ce reprezintă şi cum se manifestă tulburarea din spectrul autist. Ei bine, în ajutor cu explicaţia ne vine un filmuleţ animat realizat de către Alex Amelines, director independent de animaţie. Acesta împreună cu o echipă de specialişti şi-au propus realizarea unui scurt metraj animat despre autism, cum se manifestă şi care este posibila cauză de apariţie a tulburării la copii. Mai mult decât atât, acest filmuleţ mai are un ţel bine definit: accentuarea acestei probleme în societate şi ajutarea printr-o donaţie a celor ce suferă de autism.

În acest video, pe lângă descrierea aspectelor de diferenţiere pe care le avem fiecare, naratorul prezintă într-un mod creativ, motivul pentru care autiştii văd şi interpretează lumea. Totul se petrece la nivelul creierului nostru.

În mod normal, fiecare stimul informaţional  pe care-l primim este procesat de o parte a creierului, depinzând foarte mult de stimulul primit. La persoanele cu tulburare din spectrul autist, acest proces de prelucrare a informaţiei  decurge într-un mod mai rapid. Astfel, o persoană odată ce se confruntă cu un stimul, în mod direct toate părţile creierului sunt activate şi nu numai cea care e responsabilă de acel stimul. De aceea, unei persoane autiste îi este foarte greu să proceseze informaţia şi să dea un răspuns, deoarece creierul ei procesează în acelaşi timp toată informaţia primită.

Prin urmare, pentru a reduce stresul şi frustrarea pe care o manifestă în procesarea numeroşilor stimuli, aceste persoane diagnosticate cu autism recurg la anumite acţiuni, deseori repetitive, pe care cei din jur le consideră ieşite din comun.

Ca soluţie într-o astfel de situaţie este  înţelegerea şi  suportul psihologic atât de la cei apropiaţi, cât şi de la specilist/terapeut ABA. O altă soluţie ar fi reducerea stimulilor care s-ar putea să fie prea greu de procesat pentru creierul unui autist.

Recomand vizioanarea acestui filmuleţ animat, pentru că într-adevăr este bine şi uşor explicat despre tulburarea cu spectru de autist.

 

Irina Sterpu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: