Secretul fericirii

Deseori așteptăm să apară o minune în viața noastră pentru fi fericiți. Așteptăm, așteptăm și nu se întâmplă nimic senzațional care să aducă starea de bine superlativă. Așa că unii dintre noi spun expresii precum „Nu am noroc în viață „, „O să mor nefericit/ă” și chiar le cred. Acestea ajung să fie credințe implementate inconștient în mintea omului. Credințele se transformă în piloni după care noi ne ghidăm și ne comportăm!pexels-photo-374845

E necesar să recunoaștem că, uneori, am avut cu toții astfel de gânduri negative care nu ne-au permis să avem liber la împlinire sufletească. Vestea bună este că le putem schimba prin conștientizare.

Hai să vedem acum, ce spun cercetările moderne despre fericire!

Acestea confirmă o idee de bază a filosofiei antice, și anume, fericirea este determinată de acțiuni corecte. Aristotel afirma că fericirea este urmarea unei activități. Fericirea nu este un dar de la zei, ci aparține celui care își folosește posibilitățile în mod optim.

…așa cum un bun strateg se servește de armata pe care o are la dispoziție în modul cel mai util pentru luptă, la fel cum un cizmar face din piele cea mai frumoasă încălțăminte.  (Aristotel)

Stefan Klein spune că un om înțelept face întotdeauna din înclinațiile sale și din ocaziile ce i se oferă tot ce este mai bun. După Aristotel, viața activă este secretul fericirii și al împlinirii.

Pentru că astăzi percepem fericirea ca pe o stare plăcută, nu ne este chiar la îndemână să înțelegem concepția antică. Mai degrabă, ne uităm cu invidie la cei care sunt aparent  fericiți în detrimentul nostru, care nu suntem asemenea lor. Ignorăm cu această ocazie faptul că – în ciuda diferențelor dintre oameni- elementele care ne apropie, atât biologic, cât și spiritual, de ceilalți sunt mai numeroase decât cele ce ne despart. Tindem să concepem fericirea ca pe o plăcere, fără un drum de parcurs și fără costuri, deci nu ca pe un proces. Iar această viziune este nerealistă.

După tot ce știm astăzi despre modul în care funcționează sufletul nostru, putem afirma că emoțiile pozitive nu sunt gratuite. Gânditorii antici vorbeau despre moralitate și despre realizarea optimă a posibilităților, știința modernă ar vorbi despre starea optimă a organismului. Ideea filozofilor antici rămâne valabilă și în lumina neurologiei actuale: sentimentele plăcute nu depind de soartă – le putem atinge și chiar trebuie să o facem!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: