Ce îi face pe oameni fericiți?

Bertrand Russell (2011) pune întrebarea „Ce îi face pe oameni fericiți?” și face comparație cu animalele care sunt fericite câtă vreme sunt sănătoase și au suficientă mâncare. Oamenii ar trebui să fie și ei așa, dar lumea modernă impune anumite așteptări și valori care împiedică simplitatea, ridicând standarde pentru a fi fericiți. Atât fericirea, cât și nefericirea se întâlnesc pretutindeni. Dacă privim în ansamblu, oamenii care trec pe stradă, vom vedea că au fețe serioase, axate pe diferite gânduri. Mai putem observa, destul de des, mai ales în rândul tinerilor, că telefoanele au un loc fruntaș de utilizare. Vedem oameni care ascultă muzică, însă sunt la fel de posomorâți ca cei care nu ascultă. Până la urma, muzica ar trebui să ne transmită gânduri pozitive, senzații euforice, însă depinde ce gen și pe ce temă vrea ascultătorul. Dacă are o stare de tristețe, va pune o melodie în concordanță cu ceea ce trăiește.

family

Cauzele diverselor feluri de nefericire țin de sistemul social, pe de o parte, și de psihologia individuală, care poate fi aparținătoarea sistemului social. Se poate pune accent pe bunăstarea materială, însă ce folos dacă și bogații se simt nefericiți?! Mulți dintre noi visăm la o casă mai mare, la un automobil de lux, dar se constată că nivelul de fericire al celor care au deja aceste lucruri nu este cu mult peste nivelul celor care nu au. Din contră, există cazuri în care bogații sunt mai nefericiți decât săracii. De ce? Pentru că se pune problema asupra calității relațiilor interpersonale, asupra aspirațiilor și stresului. Acestea nu pot fi cumpărate cu bani, din păcate.

Întrebarea de la care am plecat inițial își are răspunsul în disciplina exterioară, care este singura cale spre a atinge fericirea pentru aceia care sunt preocupați de ei înșiși atât de profund. Cauzele psihologice ale nefericirii sunt numeroase și diverse, însă toate au ceva în comun. Omul tipic nefericit este acela care este privat în tinerețe de vreo satisfacție aparent normală și ajunge să prețuiască această satisfacție mai mult ca pe oricare, prin urmare, imprimă vieții lui o direcție unilaterală, punând accent disproporționat pe succes, în opoziție cu activitățile legate de el. Există și un altfel de tipar al omului nefericit, cel care simte că eșecul vieții lui este atât de puternic încât devine fanaticul plăcerii și al distracției, pentru a-și face viața suportabilă.

„Când ne deprimăm, credem că suntem victimele unui sentiment pe care nu-l putem stâpâni. Când ne deprimăm puternic și pe termen lung, această alegere se numește deprimare clinică și este considerată o boală mentală. Este foarte răspândită ideea că această boală mentală este produsă de un dezechilibru chimic la nivelul creierului.” (Glasser, 2008, p. 86)

Pe la sfârșitul secolui 19, medicii au fost surprinși de oamenii care aveau leziuni cerebrale. Probabilitatea  de depresie și deprimare era mai mare la oamenii care aveau afectată partea stângă a creierului, decât cei care aveau partea dreaptă. Supriza a fost când s-a descoperit că pacienții cu leziune cerebrală pe partea dreaptă erau uneori exaltați. De aici, a început studiul amănunțit al creierului în legătură cu emoțiile trăite. Sentimentelor pozitive le aparține activitatea cerebrală pe partea stângă, deprimarea survenind în urma morții acelei părți. Sentimentele negative sunt corelate cu activitatea cerebrală pe partea dreaptă. Când acea parte nu funcționează poate apărea exaltarea. Fericirea oamenilor corespunde cu nivelul de activitate a părților din creier, putând demonstra acest fapt conform unor standarde științifice.

Am putea spune că gândirea pozitivă începe atunci când se termină gândirea negativă. 

b14993baa498c962d192baa3587dfa59

Reclame

  Un gând despre „Ce îi face pe oameni fericiți?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: