Mina de aur pe care o avem cu toții: gândirea pozitivă

Optimiștii cred că sunt meniți să întâlnească în viață numai lucruri bune și din această cauză, lucrurile bune apar, în general, în calea lor. Dacă, în schimb, li se întâmplă ceva rău, optimiștii sunt înclinați să creadă că acesta este doar un accident izolat, o anomalie sau ceva care le-a scăpat de sub control; optimiștii sunt convinși că așa ceva nu se va mai întâmpla și că lucrurile vor merge mai bine în viitor.

Dacă o persoană ale căror prime gânduri despre înțelesul unui lucru sau eveniment întâmplat au o tentă negativă , ar trebui să o încurajeze faptul că primul pas către o atitudine pozitivă și o gândire pozitivă constă în a-ți permite încă un gând despre lucrul sau evenimentul respectiv. Gândurile sunt sub controlul nostru. Modul pesimist de gândire reprezintă o obișnuință, iar obișnuințele pot fi schimbate.

Atunci când surprindem un gând pesimist despre un eveniment din viață, mai întâi trebuie să evaluăm realitatea. În ce a constat evenimentul? Care sunt faptele (și nu temerile interioare)?  Într-o următoare etapă, trebuie să ne gândim la o explicație alternativă a evenimentului și la evenimente viitoare. Atunci când mașina veche începe subit să scoată un zgmot suspect, te poți cufunda într-o atitudine pesimistă, gândindu-te la cât de scumpă va fi reparația, sau poți apela la atitudinea optimistă , spunându-ți că poate o mică reparație va rezolva problema.

pexels-photo-208165

Încercând să urmăm acest tipar de gândire, repetandu-ne zilnic o afirmație precum „Atunci când am un gând negativ , trebuie să evaluez faptele și să mă gândesc la alternative pozitive care se conformează , de asemeni, faptelor.”

S-a constatat că dacă înveți un copil să acționeze și să gândească optimist, acesta va avea un risc scăzut la jumătate de a cădea în depresie la pubertate.

Un studiu realizat de o echipă de oameni de știință de la Spitalul Beth Israel Deaconess din Boston, SUA (Hansen, Jakubowski, Kelley, Kirsch, Hoaglin, Kaptchuk, Burstein, 2014) arată că o gândire pozitivă poate alina durerile provocate de migrene.

Migrena este o durere de cap foarte puternică și, în cele mai multe cazuri, apare din timp în timp. 12% din populația pământului suferă de migrene, însă dacă ar fi să ne luăm după rezultatele studiului, în viitor numărul persoanelor care se confruntă cu migrene ar putea fi mai mic.

Aparent, când o persoană este convinsă că un anumit lucru o va ajuta să-și aline durerea, senzația de disconfort și de cap prins în menghină se atenuează.

La studiul cercetătorilor americani au participat 66 de persoane care suferă de migrene. La primul episod dureros, nu au primit niciun tratament, însă la următoarele 6 episoade au primit câte o pastilă învelită într-un plic. Fiecare pastilă era însoțită de câte un mesaj pozitiv, negativ sau neutru, deși efectele erau identice în toate cazurile.

Rezultatul: persoanele care au luat pastilele însoțite de mesaje încurajatoare au descris o scădere mai accentuată a durerii, față de persoanele care au luat pastile cu mesaj negativ sau neutru. „Cu cât mesajul transmis pacientului a fost mai puternic și mai încurajator, cu atât efectul placebo a fost mai mare”, a declarat profesorul Universității Harvard și autorul studiului, Dr. Ted Kaptchuk.

Prin efect placebo, medicul descrie puterea tămăduitoare a gândirii pozitive asupra psihicului, deoarece, până la urmă, multe dintre senzațiile și durerile pe care le resimțim pleacă de la psihicul nostru. „Puterea gândirii pozitive ar putea fi benefică în caz de migrene”, mai spune doctorul.

Conform Clinicii Mayo din Florida (Folkman & Moskowitz, 2000), gândirea pozitivă are următoarele efecte asupra sănătății noastre: creșterea longevității, diminuarea riscului de depresie, scăderea nivelului de stres, întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Potrivit experților clinicii, gândirea pozitivă ne permite să gestionăm situațiile stresante și dificile într-o manieră bună, ceea ce reduce efectele negative ale stresului asupra organismului. Persoanele optimiste au tendința de a se îngriji mai mult de sine, în sensul adoptării unui stil de viață mai sănătos și evitării autodistrugerii prin alcool și droguri.

Profesioniștii din domeniul sănătății mintale apelează la psihologia pozitivă pentru a ajuta  pacienții. Cu toate acestea, chiar și cei cu o sănătate bună mentală au mult de câștigat prin gândirea pozitivă. Înainte de a merge la culcare, psihologii ne recomandă să încercăm acest exercițiu: scrie trei lucruri care au mers bine astăzi și de ce au mers așa, sau să scriem o scrisoare către cineva care exprimă recunoștința pentru ceva ce a făcut, sau în loc de a urmări programe TV după cină, să mergem la o plimbare în jurul parcului, cartierului pentru ca mintea să se relaxeze și clarifice.

Reclame

  Un gând despre „Mina de aur pe care o avem cu toții: gândirea pozitivă

  1. Pingback: Mina de aur pe care o avem cu toții: gândirea pozitivă – Psihologul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: