Fericirea se vede cu ochiul liber

Pentru a schimba comportamentul şi a deveni mai performanți, este necesar să intervenim asupra subconştientului și totodată să controlăm conștientul, alegând gânduri noi, pozitive, cu care să ne alimentăm, în mod repetat şi sistematic. Gândurile pozitive vor prinde rădăcini în subconştient, iar calitatea gândurilor determină, după cum demonstrează cercetările, calitatea vieţii.

„Scepticii se mai îndoiesc încă de faptul că fericirea este într-adevăr un sentiment obiectiv care poate fi evaluat cu exactitate. Pentru a-i convinge pe cei neîncrezători, putem apela la noile descoperiri impresionante ale fiziologiei moderne a creierului, legate de ceea ce se întâmplă atunci când o persoană se simte fericită sau nefericită. Această cercetare este condusă în momentul de față de Richard Davidson de la Universitatea din Wisconsin. În majoritatea studiilor sale, Davidson măsoară activitatea diferitelor părți ale creierului aplicând electrozi pe toată suprafața scalpului și citind activitatea electrică. Aceste encefalograme sunt apoi raportate la sentimentele pe care spun că le au persoanele în cauză. Când oamenii trăiesc sentimente pozitive, activitatea electrică cerebrală în lobul frontal stâng este mai intensă; când trăiesc sentimente negative, se intensifică activitatea cerebrală în lobul frontal drept. De exemplu, dacă arătăm cuiva secvențe din comedii, activitatea cerebrală în lobul frontal stâng se intensifică semnificativ în timp ce în dreapta mai puțin, această persoană zâmbește și recunoaște că se simte bine. Când li s-au arătat secvențe din filme de groază, s-a întâmplat exact contrariul.” (Layard, 2007, p. 22).

Young Women Travel Together Concept

Fericirea mai poate fi măsurată prin chestionare. Dacă ești curios/curioasă care e scorul tău de fericire, dând click aici vei găsi cele mai relevante chestionare (în limba engleză).

Rezultatul este că putem și ar trebui să învățăm să fim mai pozitivi.

În cartea sa, “Un abecedar de psihologie pozitivă”, Christophe (2014) subliniază că optimismul are beneficii demonstrate, iar pesimismul ne încarcă cu dificultăți. Optimismul a fost întotdeuna legat de o stare de spirit pozitivă și un bun moral, de perseverență și capacitate de rezolvare eficientă a problemelor, de o carieră reușită în studiile universitare, atletism , armată și succes politic, popularitate, sănătate și chiar o viață mai lungă și eliberare de orice fel de traumă.  Chiar dacă unii oameni au fost pesimiști și au avut o gândire negativă de-a lungul unui mare interval de timp, niciodată nu este prea târziu să își schimbe modul de gândire și să se bucuri de beneficiile unei atitudini pozitive.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: